fbpx

Eskilstuna vinner Svenska Jämställdhetspriset 2017

Eskilstuna kommun tar hem Svenska Jämställdhetspriset 2017. Vinnarkommunen var en av finalisterna redan förra året. Under avslutningen av konferensen Forum Jämställdhet fick kommunen ta emot priset som delades ut av utbildningsminister Gustav Fridolin.

Svenska Jämställdhetspriset är en nationell utmärkelse som årligen delas ut till en aktör som genomfört ett exceptionellt arbete för att skapa en jämställd verksamhet. Birgitta Åseskog är ordförande för den jury som utsett 2017 års vinnare.

– Vi är glada att ha fått in många starka nomineringar från olika delar av samhället. Juryn hade fem finalister på sitt bord som alla har utmärkt sig. Valet föll på Eskilstuna som under så många år har arbetat för att integrera ett jämställdhetsperspektiv i kommunens olika verksamheter, kommenterade Jimmy Jansson (S) ordförande för kommunstyrelsen.

Lisa Friberg (S), ordförande för Eskilstuna kommuns jämställdhetsberedning, fanns på plats för att ta emot priset:

– Vi är mycket glada över att få Svenska Jämställdhetspriset. Det visar på framgång i vårt systematiska arbete och ger kraft att fortsätta. Men vi är inte nöjda. Detta visar på det nödvändiga i fortsatt strävan för mer jämställdhet på samhällets alla nivåer. Vi har kommit långt i Eskilstuna. Därför vann vi. Men vi vet hur oändligt mycket arbete som återstår. För oss men inte minst för dem som inte vann och övriga samhället.

Juryns motivering:
”Eskilstuna kommun har politiskt lyft jämställdhet som ett övergripande mål för hela kommunen. Arbete har under många år bedrivits målmedvetet och brett. Det strategiska arbetet för jämställdhet är stationerat i kommunledningen och är systematiskt uppbyggt i förvaltningar och bolag. Olika verksamheter som räddningstjänst, bostadsbolag, skola och fritidsverksamhet har ingått i ett övergripande förändringsarbete. Här finns också nytänkande verksamheter som Vi andas alla samma luft för personer med intellektuella funktionsnedsättningar.”

Fem bidrag till final
Förutom Eskilstuna gick fyra bidrag till final: Genussmart fritidsgård – Kalmar kommun, Utbildningsförvaltningen – Piteå kommun, Danske Bank och Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning.

Läs deras motiveringar här!

(Skulptur till höger i bild av konstnär Kerstin Hedström.)