fbpx

Här är finalisterna till Svenska Jämställdhetspriset 2019!

Svenska Jämställdhetspriset är en nationell utmärkelse som delas ut varje år på Forum Jämställdhet till en organisation som aktivt arbetar för ett mer jämställt samhälle. Bland årets finalister finns både offentliga och privata organisationer representerade, och tillsammans visar de ett tydligt exempel på att jämställdhetsarbete kan göras på många olika sätt.

Clara Berglund, projektledare för Forum Jämställdhet, är glad och stolt över bidragen som gått till årets final:

– I en tid när jämställdhet och kvinnors rättigheter återigen ifrågasätts är det viktigt att lyfta fram goda exempel på jämställdhetsarbete. Årets finalister visar verkligen på ett exceptionellt arbete för att flytta fram positionerna för jämställdheten i Sverige, och vi är väldigt glada att kunna lyfta fram dem!

Vinnaren av Svenska Jämställdhetspriset 2019 presenteras på Forum Jämställdhet 30-31 januari i Luleå.

Årets finalister är (utan inbördes ordning):

Kunskapscentrum för jämlik vård, som i tio år outtröttligt har arbetat för en jämställd och jämlik hälso- och sjukvård som ska komma alla invånare i Västra Götaland till godo.

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning, vars hela organisation genomsyras av ett envist jämställdhetsarbete med målet att omfördela makt och resurser för att skapa ett mer jämställt samhälle.

Botkyrkabyggen, som med sin jämställdhetssatsning Qvinna i Botkyrka erbjuder nyanlända kvinnor en chans till arbete som en väg till integration, ökat inflytande och egenmakt.

Arbetsmiljöverket, som belyser könsskillnader på arbetsplatser för att både och kvinnor och män har rätt till en god arbetsmiljö

Studie- och yrkesvägledningen Katrineholm, som genom sitt normkritiska och genusmedvetna arbete får tjejer och killar att välja studie- och yrkesbana efter intresse, inte efter kön.

Front Advokater, som tar täten i en mansdominerad bransch och har jämställdhet som en naturlig del av både sitt interna och externa arbete.