Nominera till Svenska Jämställdhetspriset 2026
Svenska Jämställdhetspriset är en nationell utmärkelse som årligen delas ut till en aktör som genom sin verksamhet har bidragit till ett mer jämställt samhälle. Vinnaren koras av en extern jury och offentliggörs under konferensen Forum Jämställdhet 2026, den 3-4 februari i Växjö. Du kan nominera fram till den 1 oktober.
Så går processen till
- Du skickar in en nominering med en kort motivering senast den 1 oktober.
- De nominerade organisationerna kontaktas och ombeds att skicka in mer information om sitt arbete.
- Forum Jämställdhet granskar bidragen och utser tre finalister, som presenteras i december.
- Finalisterna bedöms av en extern jury, därefter koras vinnaren under Forum Jämställdhet 2026 i Växjö.
Huvudkriterier
- Effekt. Hur stor skillnad har bidraget som nomineras gjort för jämställdheten i samhället och/eller för organisationens målgrupp? Vilka resultat har uppnåtts eller kan nås i framtiden?
- Långsiktighet. Hur lång tid har bidraget pågått och hur länge kommer effekterna att finnas kvar? På vilket sätt är bidraget en del av organisationens ordinarie verksamhet och hur ser organisationen till att verksamheten blir hållbar över tid?
Meriterande kriterier
- Samhällsutmaningar. Hjälper bidraget till att lösa utmaningar i samhället med hjälp av jämställdhet? Vilka utmaningar och på vilket sätt?
- Nytänkande. Har bidraget resulterat i innovativ utveckling av organisationen, nya produkter eller andra förändringar
- Intersektionalitet. Alltid kön, men inte bara kön. Med jämställdhet som utgångspunkt, hur utmanar bidraget andra maktordningar?

Vem kan nominera och nomineras?
- Priset kan gå till offentliga, privata eller ideella organisationer, men ej till enskilda personer.
- Det är möjligt att nominera sin egen organisation eller någon annan organisation vars arbete du känner till.
- Priset kan inte tilldelas tidsbegränsade projekt eller kampanjer.
Det handlar om jämställdhetsintegrering – vad är det?
Jämställdhetsintegrering är den strategi som Sverige och världen har valt för att nå ett jämställt samhälle. Strategin innebär att ett jämställdhetsperspektiv ska finnas med i alla delar av alla processer. På så sätt bidrar jämställdhetsperspektivet till att förbättra den ordinarie verksamheten – och det blir inte ett sidoprojekt.
Med priset vill vi belöna de organisationer som i sin kärnverksamhet, alltså som med sina tjänster, produkter eller service bidrar till ett mer jämställt samhälle.