fbpx

Svenska Filminstitutet är vinnare av Svenska Jämställdhetspriset 2018

Den 6 februari stod det klart att Svenska Filminstitutet tar hem Svenska Jämställdhetspriset 2018. I motiveringen lyfts organisationens långsiktiga arbete för en mer jämställd fördelning av filmstöd. På plats för att ta emot priset i Karlstad fanns Danial Brännström, cinematekschef.

– Det känns viktigt att ge priset till Svenska Filminstitutet vars arbete genom kulturens kraft når ut till så många. Svenska Filminstitutet har inte bara bidragit till att fler kvinnor har fått göra mer och bättre film, utan också till att andra berättelser har fått berättas för människor som annars inte hade fått ta del av dem, kommenterade priskommitténs ordförande Anna Gitoas Sandquist.

Anna Serner, VD för Svenska Filminstitutet gladdes åt utmärkelsen:
– Det känns så fantastiskt skönt att få bekräftelse, men också stöd, för vårt arbete. Det finns fortfarande så mycket att göra på jämställdhetens område, inte minst #tystnadtagning har avslöjat det. Med priset i ryggen orkar vi arbeta vidare, säger Anna Serner.

Priskommitténs motivering:
”Årets vinnare visar hur man ställer om från ojämställdhet till jämställdhet. Genom att se, tro på och satsa på kvinnors och mäns idéer, förmågor och berättelser i lika stor utsträckning har vinnaren inte bara påverkat sin egen bransch utan också nått ut till människor runt om i Sverige och världen. Vi inspireras av en organisation som har uppnått en jämställd fördelning av filmstöd och som trots stort motstånd är fast besluten om att fortsätta, utveckla och fördjupa sitt jämställdhetsarbete.”

pris2