Nästa skift – det obetalda omsorgsarbetet
BRANDTAL
a) Om det obetalda arbetets kostnader
Maria Stanfors, professor ekonomisk historia, Lunds universitet
Kvinnor utför mer obetalt omsorgsarbete för både barn och äldre, vilket skapar samhällsvärde men leder till kvinnors ohälsa och lägre inkomster, samt förstärker könsskillnaderna. Med en åldrande befolkning behövs en hållbar och jämställd modell för betalt och obetalt arbete. Så hur gör vi?
b) Stöd till pappor i separation
Jens Karberg, verksamhetsansvarig Jämställt föräldraskap
När relationen tar slut kan pappor få en ny chans att skapa nära relationer till sina barn och ta större ansvar för det obetalda omsorgsarbetet. Men många män känner sig ensamma i övergången till ett nytt familjeliv. För att främja ett jämställt föräldraskap och förebygga konflikter arbetar organisationen MÄN för att separerade pappor ska få bättre stöd från omgivningen. Vad kan myndigheter och arbetsplatser lära av deras arbete?
c) Kraschar jag, så kraschar allt – att vara anhörig till någon med NPF
Fanny Eklund, verksamhetsutvecklare, Riksförbundet Attention
Kvinnor som är anhöriga till personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar drabbas ofta av fysiska och psykiska besvär som stress, nedstämdhet, ångest och utmattning. Hur kan samhället bättre ge stöd åt barn och unga med NPF-diagnoser och lyfta bort en del av bördan från och stötta de anhöriga så att alla familjers livspussel går ihop?
FLER MEDVERKANDE TILLKOMMER.