2025 års tema: Fredliga och hållbara samhällen

Den 5–6 februari 2025 intar Sveriges viktigaste mötesplats för jämställdhet konferensanläggningen Science Village Hall i Lund. Fredliga och hållbara samhällen ramar in 2025 års konferens, som kommer att fokusera på hur jämställdhet kan göra samhällen mer resilienta inför kriser och krig. 

Under två dagar kommer vi ta del av analyser om hur jämställdhet kan dämpa lågkonjunkturens skadeverkningar, motverka kriminalitet och våld, bidra till en hållbar välfärd och skapa innovativa och effektiva verksamheter.

Anmäl dig till konferensen idag – få inspiration, fördjupa din kunskap och utveckla ditt nätverk. Fördjupande seminarier och interaktiva metodverkstäder ger dig verktyg att skapa bättre och mer jämställda verksamheter.  Här har vi samlat några höjdpunkter från programmet.

Det nya könskriget – hur kan polariseringen förstås?

Aldrig tidigare har kvinnor och män röstat så olika som i det senaste europaparlamentsvalet. Polariseringen är som störst bland unga i ekonomiskt utvecklade länder. Hur kan växande skillnader i åsikter och värderingar mellan könen förstås? Alice Evans, universitetslektor vid King’s College i London, har fått stor uppmärksamhet, bland annat i Financial Times, för sin forskning om klyftorna mellan unga kvinnor och män. På Forum Jämställdhet medverkar Alice i seminariet Det nya könskriget – hur kan polariseringen förstås?

En AI-revolution för alla?

Den artificiella intelligensen förändrar världen i grunden, men gynnar den alla? Silicon Valleys nya makthavare vill digitalisera allt och tänja på gränserna för mänsklig förmåga. Hur påverkas jämställdheten av deepfakes, AI-girlfriends, och partiska algoritmer baserade på historiska data? Välkommen till ett seminarium med AI-experten och framtidsspanaren Nicklas Hermansson där AI-revolutionen granskas ur ett jämställdhetsperspektiv.

Feministisk fredsbyggare inviger konferensen

Den colombianska freds- och kvinnorättsaktivisten Rosa Emilia Salamanca González inviger nästa års konferens. Hon är chef för Corporation for Research and Social and Economic Action (CIASE) och har under flera decennier arbetat för kvinnors deltagande i fredsprocesser. Rosa Emilia spelade en nyckelroll i att göra fredsavtalet mellan den colombianska regeringen och FARC till ett globalt föredöme genom att integrera ett jämställdhetsperspektiv i överenskommelsen. Läs mer om invigningen här.

Krig, kön och fred – Så hänger det ihop

Inte sedan andra världskriget har säkerhetsläget i Europa varit så allvarligt som nu. Hur kan de pågående krigen och konflikterna förstås ur ett jämställdhetsperspektiv? I detta seminarium medverkar bland andra Malin Nilsson, generalsekreterare för Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF), och Olov Kesselmark, överstelöjtnant och kommendant vid Nordic Center for Gender in Military Operations (NCGM).

Befolkningskris 2.0?

Det föds rekordfå barn i Sverige. Kan det minskade barnafödandet kopplas till sprickor i det jämställda samhällskontraktet? Erik Angner är professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet och Institutet för framtidsstudier. I sin forskning rör han sig i gränslandet mellan filosofi, ekonomi och politik. Ta del av hans analyser i seminariet Befolkningskris 2.0?