Fem tips från programmet till dig som arbetar med socialt stöd

Så kan SiS-hemmen bli trygga för både flickor och pojkar, Göteborgs stads arbete för att nå tjejer i gängmiljöer och exitprogram för kvinnor i prostituion – och mycket mer – här är utvalda programpunkter till dig som jobbar med socialt stöd och omsorg.

Forum Jämställdhet 2025 arrangeras 5–6 februari på Science Village Hall i Lund. Fredliga och hållbara samhällen ramar in nästa års konferensprogram som kommer att fokusera på hur jämställdhet kan göra samhällen mer resilienta inför kriser och krig.

Säkra din biljett redan idag!. Är ni fler än 15 personer erbjuder vi grupprabatt på 10 procent. Läs mer här.

Hur kan SiS-hem bli trygga för både flickor och pojkar? 

Flickor diskrimineras, får inte det stöd de behöver och utsätts för rena övergrepp på statliga institutioner. Pojkar kommer i kontakt med kriminella gäng och rymmer. Efter larmen om missförhållanden ska Statens institutionsstyrelse (SiS) göras om i grunden. 

Vad kan Sverige lära av andra länder och forskningen när det gäller att upprätthålla frihetsberövade barns rättigheter? I seminariet Är framtidens SiS-hem jämställda? får vi lyssna till bland andra Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör för Statens institutionsstyrelse (SiS). 

Exitprogram för kvinnor i prostitution

Lund är en av två pilotkommuner i projektet Stad till stad där man byggt upp ett samarbete mellan socialtjänst, lokal polis och andra samhällsaktörer för att stödja kvinnor att lämna prostitution.

I det här goda exempel-passet får vi ta del av lärdomar från kommunens arbete.

En blind fläck – tjejer i gängkriminella miljöer 

Avhopparprogram och andra insatser för unga i kriminella gäng är oftast utformade för män. Men allt fler unga kvinnor rekryteras till och utnyttjas av gängen, ibland med andra metoder och för andra syften än unga män. 

Hur byggs förtroendet som gör att tjejerna som är fast i gängens klor vågar berätta, ta emot stöd och lämna? I Göteborg pågår ett intensivt arbete för att nå fram till tjejer i gängmiljöer. Lär dig mer om deras metoder. 

Stöd till pappor i separation

När relationen tar slut kan pappor få en ny chans att skapa nära relationer till sina barn. Men många män känner sig ensamma i övergången till ett nytt familjeliv.

För att främja ett jämställt föräldraskap och förebygga konflikter arbetar organisationen MÄN för att separerade pappor ska få bättre stöd från omgivningen.

Lyssna till Jens Karberg, verksamhetsansvarig för Jämställt föräldraskap på MÄN, i brandtalsserien Nästa skift – det obetalda omsorgsarbetet.

Svartsjuka är inte romantiskt – vad behöver vuxna veta om ungas nära relationer?

Våld i ungas nära relationer är lika vanligt som bland vuxna, men kan vara svårt för vuxenvärlden att upptäcka.

Polisen, stiftelsen 1000 möjligheter och Jämställdhetsmyndigheten samtalar om hur killars våld mot tjejer och våld i ungas nära relationer kan se ut och förebyggas.

Ta del av fler programpunkter

Ta del av programmet för Forum Jämställdhet 2025 här och se konferensens talare här. 

Elisabet Åbjörnsson Hollmark, Generaldirektör, Statens institutionsstyrelse (SiS)