Hyresgästföreningen lanserar ny rapport om det jämställda boendet

Vi välkomnar Hyresgästföreningen som ny partner till Forum Jämställdhet 2025, som under konferensen kommer att lansera en färsk rapport om jämställdhet och boende.  Vi fick möjlighet att intervjua deras förbundsordförande Marie Linder inför deras medverkan.

Inför nästa års konferens kliver Hyresgästföreningen in som ny partner och förstärker Forum Jämställdhets kompetens inom boende- och bostadsfrågor. Under deras partnerseminarium Bostadspolitiken – en nyckel till jämställdhet? presenterar de sin nya rapport om hur behoven för kvinnor och män skiljer sig åt på bostadsmarknaden, och vad som behöver göras framåt. 

Som ny partner för Forum Jämställdhet, vad ser ni fram emot mest med Forum Jämställdhet 2025? 
–Vi ser fram emot att få ta del av andra organisationers initiativ och lärdomar inom jämställdhetsarbetet – insikter och möten som kan inspirera vårt fortsatta arbete framåt. En bostadsmarknad som är rättvis och inkluderande är en grundläggande förutsättning för ett jämställt samhälle, och vi vill gärna bidra till denna viktiga diskussion. Dessutom ser vi fram emot att lansera vår nya rapport, som belyser de utmaningar som kvinnor och män möter på bostadsmarknaden.

Vilka hinder finns det idag på bostadsmarknaden för kvinnor och män? Hur skiljer sig behoven åt? 
–Alla har vi behov att ett tryggt boende, men boendeformen hyresrätt har kommit att få en särskild betydelse för kvinnor. Detta på grund av att kvinnor generellt har lägre inkomster, tar ut mer föräldraledighet, och fortfarande bär en större börda i hemmet – vilket i sin tur påverkar deras möjligheter att etablera sig på bostadsmarknaden.

Efter en separation blir skillnaderna nästan som allra tydligast då sex av tio kvinnor inte har råd att bo kvar i sin bostad och dessutom riskerar att hamna allt längre från den ägda bostadsmarknaden. Vi vet att kvinnor generellt sett har lägre löner än män, och det är rimligt att anta att detta bidrar till att de har svårare att klara sina boendekostnader, särskilt när hyran höjs eller räntorna ökar. Även bland yngre kvinnor och män ser vi skillnaden att män tidigare får tillgång till ett självständigt boende och i större utsträckning har möjlighet att köpa sig ett första boende. Sammantaget kan man säga att dagens bostadsmarknad speglar ojämställdheten i samhället i stort. 

 

Marie Linder, förbundsordförande, Hyresgästföreningen

Ni släpper en ny rapport om det jämställda boendet i samband med forum jämställdhet, vad hoppas ni att deltagarna tar med sig från ert seminarium? 
–Vår kommande rapport är den första omfattande kartläggningen av jämställdheten på bostadsmarknaden, och ger en unik inblick i både historiska och samtida perspektiv. Vi hoppas att deltagarna tar med sig en fördjupad förståelse för hur bostadsmarknaden påverkar mäns och kvinnors liv på olika sätt, och insikter kring hur vi skulle kunna skapa en mer rättvis bostadsmarknad som tar hänsyn till människors olika behov i olika skeden av livet. 

Möt Hyresgästföreningen och våra andra partners i programmet och utställningen. Forum Jämställdhet arrangeras 5-6 februari i Lund. Boka din plats på konferensen idag!