Jämställdhetsmyndighetens nya generaldirektör på Forum Jämställdhet 2025
Vi är glada att ha Jämställdhetsmyndigheten som partner även i år. Inför deras medverkan har vi intervjuat Lise Tamm, ny generaldirektör, om förväntningar, deras seminarier och de prioriteringar som styr jämställdhetsarbetet framåt.
Under Forum Jämställdhet 2025 får vi ta del av Jämställdhetsmyndighetens expertkunskap i två seminarier. Det första, Vem får höras? Jämställdhetens betydelse för demokratin, belyser vad som krävs för att uppnå ett jämställt deltagande i den lokala demokratin. Det andra, Svartsjuka är inte romantiskt – vad behöver vuxna veta om ungas nära relationer?, erbjuder ett samtal om hur skolan, rättsväsendet och civilsamhället kan arbeta tillsammans för att skapa schyssta och respektfulla relationer bland unga.
Vad hoppas ni att konferensens deltagare kommer att ta med sig från ert deltagande och ert seminarium?
– Att hot och hat mot politiker är ett demokratiskt problem som drabbar särskilt unga kvinnor med etnisk minoritetsbakgrund och kvinnor på ledande positioner med hög synlighet. Men samtidigt att det går att nå en jämn fördelning av makt och inflytande om vi satsar på att nå unga och arbetar inkluderande. Det finns goda exempel där lokala föreningar i både förorter och i glesbygd är både jämställda och jämlika. Det är också viktigt att motverka de traditionella könsroller och värderingar som gör att utrikes födda kvinnor riskerar att mötas av dubbla hinder när de engagerar sig i lokalpolitiken.
Som ny generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten, vilka prioriteringar ser du som viktigast för att driva jämställdhetsarbetet framåt?
– Vi styrs av regeringens prioriteringar och ska genomföra den svenska jämställdhetspolitiken, där fokus sedan länge ligger på att bekämpa mäns våld mot kvinnor inklusive hedersrelaterat våld och förtryck. Vi behöver öka förståelsen för att alla delar av jämställdhetspolitiken hänger ihop. Om vi ska lyckas med integrationen, med att minska utanförskapet och med att minska rekryteringen av barn till kriminella gäng, då måste vi arbeta med jämställdhet i alla led. På samma sätt hänger ekonomisk jämställdhet samman med att kunna leva fri från våld. Att öka kunskaperna om de här sambanden i olika delar av samhället kommer att behöva vara prioriterat i arbetet för ökad jämställdhet framöver.

Vad ser du fram emot med Forum Jämställdhet 2025?
– Detta första år som generaldirektör ser jag mest fram emot att få möta en så stor del av alla som på olika sätt arbetar för jämställdhet samlade. För min del handlar det om att lyssna på de behov som finns och ta med mig vad vi från statens sida kan bidra med i fortsättningen. Jag ser också fram emot att få dela ut Svenska Jämställdhetspriset och på det sättet vara med och uppmärksamma värdefulla insatser.
Möt Jämställdhetsmyndigheten och våra andra partners i programmet och utställningen.