Möt 2025 års finalister till Svenska Jämställdhetspriset och Jämställdhetsraketen
Nu är det klart vilka sex bidrag som går vidare till final för 2025 års Svenska Jämställdhetspriset och Jämställdhetsraketen. Priserna är nationella utmärkelser som tilldelas två aktörer som målinriktat bidragit till ett mer jämställt samhälle. Vinnarna utses vid Forum Jämställdhet i Lund 5-6 februari.
Av de totalt 60 bidragen har sex bidrag från de två kategorierna gått vidare till final. Finalisterna för Svenska Jämställdhetspriset består av: Svenska med baby, Ung Företagsamhet och Xylem Water Solutions. Finalisterna för Jämställdhetsraketen består av: Länsstyrelserna Norrbotten och Västerbottens initiativ Jämställd industri, Karlstads kommuns lokalvårdsavdelning och Installationsföretagen och Elektrikernas initiativ Upplyst. Forum Jämställdhet har stått för den initiala bedömningen och nu återstår den externa priskommitténs bedömning inför att vinnaren koras vid Forum Jämställdhet den 5 februari 2025.
Om priserna
Svenska Jämställdhetspriset är en nationell utmärkelse som årligen tilldelas en aktör som genom sin verksamhet bidragit till ett mer jämställt samhälle. Varje bidrag bedöms utifrån ett antal kriterier och meriter, såsom effekt, långsiktighet och grad av nytänkande.
Jämställdhetsraketen är en nationell utmärkelse som tilldelas en aktör vars initiativ främjar ett mer jämställt samhälle. Priset belönar både små och stora insatser, även om de inte har lett till konkreta effekter eller integrerats i en ordinarie verksamhet. Priset delas ut för första gången på Forum Jämställdhet 2025.
Priskommitté 2025
Lars Lööw, generaldirektör, Arbetsmiljöverket
Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet
Annie Lööf, rådgivare, föreläsare och författare
Palle Lundberg, vd, Sveriges Kommuner och Regioner
Shanga Aziz, grundare, Looker Room Talk
Susannah Sjöberg, tillträdande generalsekreterare, Sveriges Kvinnoorganisationer
Tidigare vinnare
2024: Svenska fotbollförbundet
2023: Uppsala kommun
2022: Arbetsförmedlingen
2021: Yalla Trappan
2020: SVT Sport
2019: Kunskapscentrum för jämlik vård
2018: Svenska Filminstitutet
2017: Eskilstuna kommun
2016: Priset delades mellan Malmö stad och Norra Skogsägarna
Svenska Jämställdhetspriset
Svenska med baby
Svenska med baby stöttar småbarnsföräldrar att bygga ett jämställt föräldraskap från grunden. Deras mötesplatser ger nyanlända och etablerade mammor och pappor möjlighet att dela erfarenheter, stärka sina språkkunskaper och bygga sociala nätverk. Svenska med Babys pappagrupper bidrar till att bryta traditionella könsroller, skapa en mer jämställd fördelning av omsorgsansvaret och öka utrikes födda kvinnors deltagande på arbetsmarknaden.
Ung Företagsamhet
Endast var femte företag drivs av en kvinna och kvinnors nyföretagande minskar. Ung Företagsamhets unika position som en naturlig brygga mellan skola, näringsliv och samhälle, och innovativa arbete gör att både tjejer och killar kan förverkliga sina entreprenörsdrömmar redan i klassrummet. De lägger grunden för ett jämställt näringsliv där glastak krossas och pengar och makt fördelas mer lika.
Xylem Water Solutions
Xylem tar stora steg framåt för ökad jämställdhet i en mansdominerad bransch. Industriföretaget har likt få andra integrerat jämställdhet i sina interna processer och arbetar aktivt med att sprida kunskap om jämställdhet i och utanför organisationen. Deras samverkan med kommunen, myndigheter och kvinnojoursrörelsen visar att engagemanget sträcker sig långt utanför arbetsplatsen.
Jämställdhetsraketen
Jämställd industri – Länsstyrelserna Norrbotten och Västerbotten
Med initiativet Jämställd industri, leder Länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten tillsammans med näringsliv och offentlig sektor, en unik jämställd samhällsomvandling i norra Sverige. I en gemensam avsiktsförklaring, med 33 anslutna aktörer, utmanas gamla och begränsande strukturer och föreställningar samtidigt som ett ledningsstyrt jämställdhetsarbete säkerställs -när jämställdhet byggs in i alla delar av samhällsutvecklingen.
Lokalvårdsavdelningen – Karlstads kommun
Att yrken som utförs av kvinnor värderas lägre av samhället är en välkänd orättvisa och något som Karlstads kommun har tagit ett kraftfullt steg mot att förändra. Genom ökat medarbetarinflytande, fler heltidstjänster och närvarande chefer har kommunen höjt statusen för lokalvårdaryrket och utmanat både könsroller och socioekonomiska maktstrukturer. Arbetet har resulterat i ökad tillit, ekonomisk trygghet och en mer rättvis arbetsmiljö – ett föredöme för hela arbetsmarknaden.
Upplyst – Installationsföretagen och Elektrikerna
När endast fyra procent av elektrikerna är kvinnor är förändring nödvändig. Installatörsföretagen och Elektrikerna har gjort gemensam sak i initiativet Upplyst för att skapa en mer jämställd bransch. Uppsökande insatser mot skolor och systematiska utbildningsinsatser bidrar till att skapa en gedigen kulturförändring som lyser upp elbranschen med jämställdhet.