Så kan vården bli mer jämställd – tips från programmet
På temat vård och hälsa kan vi presentera flera spännande programpunkter och talare. I Sveriges Kommuner och Regioners partnerseminarium fördjupar vi oss i könsskillnader i hälso- och sjukvården, Womni:s vd Naomi Flamholc talar om vad som krävs för att säkra klimakterievården i hela landet och organisationen MÄN talar om hur pappor i separation kan stöttas för ett jämställt föräldraskap.
Forum Jämställdhet arrangeras 5–6 februari på Science Village Hall i Lund. Fredliga och hållbara samhällen ramar in nästa års konferensprogram som kommer att fokusera på hur jämställdhet kan göra samhällen mer resilienta inför kriser och krig.
Säkra din biljett redan idag!
Den (o)jämställda vården?
Kvinnors och mäns synpunkter på vården är en viktig källa för ständiga förbättringar. Vad visar den nationella Patientenkäten om kvinnors och mäns upplevelser och erfarenheter av vården? Ser det lika ut eller skiljer det sig åt?
Och vad säger Graviditetsenkäten, som gravida och nyblivna mammor från hela Sverige får svara på via 1177?
Välkommen till Sveriges Kommuner och Regioners partnerseminarium där vi fördjupar oss i frågor som könsskillnader i vården och kvinnors upplevelser av förlossningsvården.
Klimakteriet – när vården och arbetsplatsen sviker
Klimakteriebesvär har stor negativ påverkan på många kvinnors liv. Vården idag är varken jämställd eller jämlik och det finns både stora regionala och socioekonomiska skillnader.
Vad krävs för att säkra tillgången till god klimakterievård i hela landet? Och hur kan kunskapen om klimakteriet öka på arbetsplatser? Lyssna till Naomi Flamholc, vd och medicinskt ansvarig på Womni i brandtalsserien Kvinnors kroppar.
Om det obetalda arbetets kostnader
Kvinnor utför mer obetalt omsorgsarbete för både barn och äldre, vilket skapar samhällsvärde men leder till kvinnors ohälsa och lägre inkomster, samt förstärker könsskillnaderna.
Med en åldrande befolkning behövs en hållbar och jämställd modell för betalt och obetalt arbete. Så hur gör vi?
Lyssna till Maria Stanfors professor i ekonomisk historia på Lunds universitet, i brandtalsserien Nästa skift – det obetalda omsorgsarbetet.
Kraschar jag, så kraschar allt – att vara anhörig till någon med NPF
Kvinnor som är anhöriga till personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar drabbas ofta av fysiska och psykiska besvär som stress, nedstämdhet, ångest och utmattning. Hur kan samhället bättre ge stöd åt barn och unga med NPF-diagnoser och lyfta bort en del av bördan från och stötta de anhöriga så att alla familjers livspussel går ihop?
Lyssna till Fanny Eklund, verksamhetsutvecklare på Attention i brandtalsserien Nästa skift – det obetalda omsorgsarbetet.
Befolkningskris 2.0?
Det föds rekordfå barn i Sverige som ett resultat av kvinnors ökade möjlighet att fatta medvetna beslut om familjebildning – men utvecklingen kan få stora samhällsekonomiska konsekvenser.
I detta seminarium utforskar vi frågor som: Beror det minskade barnafödandet på sprickor i det jämställda samhällskontraktet, på brist på framtidstro, eller kanske på nya livsstilar?
Lyssna till experter som Anne Boschini, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.
Stöd till pappor i separation
När relationen tar slut kan pappor få en ny chans att skapa nära relationer till sina barn. Men många män känner sig ensamma i övergången till ett nytt familjeliv.
För att främja ett jämställt föräldraskap och förebygga konflikter arbetar organisationen MÄN för att separerade pappor ska få bättre stöd från omgivningen.
Lyssna till Jens Karberg, verksamhetsansvarig för Jämställt föräldraskap på MÄN, i brandtalsserien Nästa skift – det obetalda omsorgsarbetet.
Ta del av hela programmet
Ta del av programmet för Forum Jämställdhet 2025 här.