Svenska Fotbollförbundet tilldelas Svenska Jämställdhetspriset 2024

Nu står det klart att Svenska Fotbollförbundet vinner Svenska Jämställdhetspriset 2024. De prisas för att, tillsammans med damlandslaget, ha tagit stora steg för att fotbollssverige ska bli mer jämställt. Priset delades ut under kvällen vid värdskapets middag på Forum Jämställdhet.

Svenska Jämställdhetspriset är en nationell utmärkelse som årligen delas ut i samband med Sveriges största jämställdhetskonferens Forum Jämställdhet. Priset delades ut av Jämställdhetsmyndighetens generaldirektör Lena Ag och togs emot av Caroline Waldheim, chef hållbarhet och samhälle, Svenska Fotbollförbundet.

– Vi har de senaste åren tagit oss an jämställdhetsutmaningen på ett mer strategiskt sätt där damlandslagets framgångar har inspirerat och lika villkor för dam- och herrlandslagen varit en viktig milstolpe. Men framför allt omfattar vårt jämställdhetsarbete hela fotbollsrörelsen på alla nivåer i alla delar, säger Caroline Waldheim, chef hållbarhet och samhälle på SvFF.

– Vi är väldigt tacksamma och stolta över att Svenska Fotbollförbundet tilldelas Svenska jämställdhetspriset. Det är ett fantastiskt kvitto på det gedigna jämställdhetsarbetet som genomförts och som genomsyrar vårt dagliga arbete. Priset ger oss en härlig motivation för våra fortsatta insatser mot en jämställd fotboll, säger generalsekreterare Andrea Möllerberg.

Ordförande för Svenska Jämställdhetsprisets jury är Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer:

– Att få flickor i rörelse, att ge dom rättvisa och jämställda villkor och en meningsfull fritid är viktigt, både för flickorna men också för samhället i stort. Svenska Fotbollförbundets jämställdhetsarbete de senaste åren har möjliggjort att fler flickor kan spela fotboll. Jag vill särskilt framhålla det svenska damlandslaget och deras insatser – de är en förebild för flickor och pojkar runt om i Sverige. 

I priskommittén för Svenska Jämställdhetspriset 2024 sitter:

 • Anna Serner, f.d. vd, Svenska Filminstitutet 
 • Annie Lööf, f.d. partiledare, Centerpartiet 
 • Hoshi Kafashi, grundare, Shanazi Hjältar och Hjältinnor 
 • Lars Lööw, vik. generaldirektör, Arbetsförmedlingen 
 • Palle Lundberg, vd, Sveriges Kommuner och Regioner 
 • Shahab Ahmadian, ordförande, MÄN 
 • Siduri Poli, entreprenör, styrelseledamot och investerare 
 • Susannah Sjöberg, ordförande, Sveriges Kvinnoorganisationer 

Övriga finalister i Svenska Jämställdhetspriset 2024 var:

 • Almi Värmland
 • Byggnads
 • Södersjukhuset
 • Trivector Traffic


Foto: Jeanette Dahlström

Svenska Fotbollförbundet tilldelas Svenska Jämställdhetspriset 2024 med följande motivering:

”Årets vinnare visar tydligt att de är med i jämställdhetsmatchen. Svenska Fotbollförbundet arbetar operativt och strategiskt på alla nivåer för jämställdhet inom förbundet och fotbollssverige.

Damlandslagets, genom tiderna, enträgna kamp för lika villkor har banat väg för att Svenska Fotbollförbundet idag står som ledande aktör för jämställd idrott och Sverige som föredöme i världen för jämställd fotboll. 

Idag har dam- och herrlandslagen och flick- och pojklandslagen lika ekonomiska resurser vid landskamper och mästerskap. Förbundet arbetar för att fler kvinnor ska bli ledare på alla nivåer och de öppnar upp spelplanen för flickor som vanligtvis inte deltar i idrottsrörelsen.

Vi ser fram emot att följa Svenska Fotbollförbundets arbete på den internationella scenen för en jämställd fotbollsvärld där flickor och pojkar får lika möjligheter att förverkliga sina drömmar.”

Mer om Svenska Jämställdhetspriset
Svenska Jämställdhetspriset är en nationell utmärkelse som årligen delas ut till en aktör som bidragit till ett mer jämställt samhälle. Vinnaren utses av en extern priskommitté efter att samtliga inkomna nomineringar bearbetats av projektgruppen bakom Forum Jämställdhet. Bidragen bedöms utifrån kriterierna effekt, långsiktighet och grad av nytänkande. Vinnaren av Svenska Jämställdhetspriset 2023 var Uppsala kommun.