Sveriges Kommuner och Regioner sätter fokus på könsskillnader i vården

Vad visar den nationella Patientenkäten om kvinnors och mäns upplevelser och erfarenheter av vården? Ser det lika ut eller skiljer det sig åt? Det är frågor som kommer att lyftas i Sveriges Kommuner och Regioners seminarium Hälsa, vård och arbetsliv: Könsskillnader, kvinnors upplevelser och förlossningsskador.

Forum Jämställdhet är Sveriges största jämställdhetskonferens och samlar årligen över 1 000 deltagare från offentlig, privat och facklig sektor. Sveriges Kommuner och Regioner är mångårig partner till Forum Jämställdhet, vi har fått möjlighet att intervjua deras vd, Palle Lundberg, inför konferensen i Lund.

Vad kan konferensens deltagare förvänta sig av ert seminarium?  
– Hälsan skiljer sig åt mellan olika grupper av kvinnor och män, flickor och pojkar och det finns konstaterade könsskillnader i vårdtillgång inom en rad olika områden. Det är därför som vi sätter fokus på erfarenheter och upplevelser av vården, både generellt och mer specifikt på kvinnors upplevelser före, under och efter en graviditet. Vi kommer också fördjupa oss kring svåra förlossningsskador och vilka konsekvenser dessa kan få för kvinnors återgång i arbete. 

Vad ser Sveriges Kommuner och Regioner behöver göras framåt för att vården ska bli mer likvärdig och jämställd?  
– Flera delar: Det behövs ökad kunskap om likheter och skillnader mellan kvinnor och män samt om könsstereotypa föreställningar. Dessutom behöver vården kontinuerligt följas upp utifrån kön och andra relevanta faktorer. Utifrån den kunskapen så behöver brister i ojämlikhet och ojämställdhet åtgärdas. 

Palle Lundberg, vd, Sveriges Kommuner och Regioner

Vad gör Forum Jämställdhet till en så viktig mötesplats?  
– I en tid då jämställdheten tappar fart, och till och med backar inom flera områden, så behöver vi hålla i och hålla ut, öka våra kunskaper och lära av varandra. Jämställdhet handlar om att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Med jämställdhet ökar vi kvaliteten i våra verksamheter, vi blir pricksäkrare i våra insatser, minskar lidanden, sparar pengar och blir mer attraktiva som arbetsgivare. Jämställdhet är dessutom ett viktigt medel för att lösa våra stora samhällsutmaningar, från gängkriminalitet till klimatkris. Forum Jämställdhet är en mötesplats som hjälper oss till handling. 

Möt Sveriges Kommuner och Regioner och våra andra partners i programmet och utställningen. Forum Jämställdhet 2025 arrangeras 5–6 februari i Lund. Boka din plats på konferensen idag!