Nominera till Svenska Jämställdhetspriset 2023

Svenska Jämställdhetspriset är en utmärkelse som årligen delas ut till en aktör som genom sin verksamhet har bidragit till ett mer jämställt samhälle. Vinnaren offentliggörs under konferensen Forum Jämställdhet 2023, den 7-8 februari i Malmö. Vi tar emot nomineringar till Svenska Jämställdhetspriset 2023 från och med 1 juni till och med 14 oktober 2022.

Nominera ert bidrag här.

HUVUDKRITERIER

 • Effekt Hur stor skillnad har bidraget som nomineras gjort för jämställdheten i samhället och/eller för organisationens målgrupp? Vilka resultat har uppnåtts eller kan nås i framtiden?
  Tips! Specificera och konkretisera resultaten med ex. siffror och statistik och/ eller samhällseffekter. Fokusera gärna på externa effekter och resultat utanför organisationen.
 • Långsiktighet. Hur lång tid har bidraget pågått och hur länge kommer effekterna att finnas kvar? På vilket sätt är bidraget en del av organisationens ordinarie verksamhet och hur ser organisationen till att verksamheten blir hållbar över tid?
  Tips! Konkretisera vilka delar/processer av organisationen som omfattas av bidraget och på vilket sätt.

MERITERANDE KRITERIER

 • Samhällsutmaningar. Hjälper bidraget till att lösa utmaningar i samhället med hjälp av jämställdhet? Vilka utmaningar och på vilket sätt?
 • Nytänkande. Har bidraget resulterat i innovativ utveckling av organisationen, nya produkter eller andra förändringar
 • Intersektionalitet. Alltid kön, men inte bara kön. Med jämställdhet som utgångspunkt, hur utmanar bidraget andra maktordningar?

VEM KAN NOMINERA OCH NOMINERAS?

 • Priset kan gå till offentliga, privata eller ideella organisationer, men ej till enskilda personer.
 • Det är möjligt att nominera sin egen organisation eller någon annan organisation vars arbete du känner till.
 • Priset kan ej tilldelas tidsbegränsade projekt eller kampanjer.

Nominera ert bidrag här.

Här kan ni läsa mer om priset och tidigare vinnare.

DET HANDLAR OM JÄMSTÄLLDHETSINTEGRERING – VAD ÄR DET?

Jämställdhetsintegrering är den strategi som Sverige och världen har valt för att nå ett jämställt samhälle. Strategin innebär att ett jämställdhetsperspektiv ska finnas med i alla delar av alla processer. På så sätt bidrar jämställdhetsperspektivet till att förbättra den ordinarie verksamheten – och det blir inte ett sidoprojekt.

Med priset vill vi belöna de organisationer som i sin kärnverksamhet, alltså som med sina tjänster, produkter eller service bidrar till ett mer jämställt samhälle.