Sara Parkman

Folkmusiker

Sara Parkman är folkmusikern som ifrågasatt och omfamnat traditioner så ogenerat och genomtänkt att hon skapat sig ett eget musikaliskt universum – och med det blivit den samtida svenska folkmusikens stora affischnamn.

Efter två hyllade soloalbum är det idag lika självklart att höra hennes musik pulsera ut över dimman i sommarnattens skogsrejv som det är att se henne framföra den live i folkkära tv-program. Nu återvänder Sara Parkman med Eros Agape Philia – ett efterlängtat album där kroppen och kärleken står i fokus.

Om sin medverkan säger Sara:

”Att verka som feminist i dessa skittider är det mest självklara en kan göra och att använda sin plattform för att värna om de mest grundläggande rättigheterna är viktigt, roligt och framförallt en källa till mitt konstnärliga arbete. I min roll som folkmusiker har jag under många år arbetat med arvet och musiken från fäbodarna- platsen dit kvinnor, barn och djur for om somrarna för att leva i ett historiskt matriarkat. Och där musicerades det, så till den grad att dert har lagt grunden till det som vi idag kallar för Svensk Folkmusik. Den musiken finns i allt jag gör- och är den vackraste jag vet. Så jämställdhet är inte bara att räkna skallar, utan också en viktig grund till inspiration som gör musiken bredare, större och mer representativ. Med feminismen som verktyg kan vi gång på gång välja varandra vilket i dessa populistiska tider blir ett politiskt ställningstagande som faktiskt gör skillnad.”

På Forum Jämställdhet medverkar Sara Parkman i invigningen.

Foto: Fredrika Eriksson