Svenska Fotbollförbundet: ”Vi är helt övertygade om att fotbollsrörelsen gör och kan göra skillnad”

Svenska Jämställdhetspriset 2024 års vinnare är Svenska Fotbollförbundet som mottog priset under Forum Jämställdhet i Karlstad i februari. De prisades för att, tillsammans med damlandslaget, ha tagit stora steg för att fotbollssverige ska bli mer jämställt.

Vi ställde några frågor om tiden efter priset till Caroline Waldheim, chef hållbarhet och samhälle på Svenska Fotbollförbundet.

Vad har priset betytt för er?

– Först och främst är vi väldigt tacksamma och stolta över att ha tilldelats Svenska Jämställdhetspriset 2024. Priset är ett kvitto på vårt jämställdhetsarbete som vi genomfört och som vi arbetar med i vårt dagliga arbete. Priset ger oss en härlig motivation för våra fortsatta insatser mot en jämställd fotboll.

Hur ser ni att förbundet bidrar till att öka jämställdheten i hela samhället?

– Fotboll är den största idrotten i Sverige och vi är helt övertygade om att fotbollsrörelsen gör och kan göra skillnad. Vårt jämställdhetsarbete omfattar idag hela fotbollsrörelsen på alla nivåer. Idrotten i sig skapar en meningsfull fritid, inkludering och sammanhållning och kan även fungera som en stark förändringskraft, både när det gäller att fler flickor börjar spela fotboll och att kvinnliga ledare är förebilder som tränare, domare, styrelseledamöter med flera.

Vad har ni på gång inom jämställdhetsområdet just nu?

– Ett systematiskt arbete bedrivs för en jämställd fotboll, både när det gäller representation samt kultur och normer. Vi arbetar, både med och utan partners, inom flera områden. Bland annat för att fler kvinnor ska avancera som fotbollstränare på högre nivåer, öka representationen i fotbollsdistriktensstyrelser och för att nå flickor som vanligtvis inte nås av idrottsrörelsen.

Vilken organisation vill du se som vinnare av 2025 års Svenska Jämställdhetspriset och Jämställdhetsraketen? Nominera här! 

Foto: Jeanette Dahlström