Rekordintresse när Forum Jämställdhet arrangerades i Karlstad

Forum Jämställdhet 2024 är avslutat och årets konferens besöktes av fler deltagare och utställare än tidigare. Under två dagar samlades privat, offentlig, facklig och ideell sektor för att få kunskap, inspiration och kraft i det fortsatta jämställdhetsarbetet. Tillsammans gör vi Forum Jämställdhet till Sveriges viktigaste mötesplats för jämställdhet!

Fler deltagare än tidigare 

Efter sex år återvände Forum Jämställdhet till Karlstad och Värmland. Årets konferens genomfördes på Karlstad CCC den 7–8 februari och lockade rekordmånga deltagare och utställare, vilket märktes tydligt när föreläsningssalarna snabbt fylldes av engagerade besökare och med en välbesökt utställning.

Vi vill tacka våra 1250 deltagare, 42 utställare, 108 talare, våra fem partners Sveriges Kommuner och Regioner, Länsstyrelserna, TCO, Unizon och Jämställdhetsmyndigheten samt värdorganisationerna Karlstads kommun och Region Värmland för två fantastiska dagar.  

Agenda 2030 som utgångspunkt

Årets konferens bjöd på 38 programpunkter som bestod av seminarier, intervjuer, brandtalsserier och praktiska metodverkstäder. Alla programpunkter knöt an till olika delmål i FN:s hållbarhetsagenda 2030 – vår gemensamma plan och ett gott exempel på jämställdhetsintegrering.

Från ministerutfrågning till AI och arbetstidsförkortning

Kristin Amparo med band invigde konferensen med kraft när hon framträdde med låten Jag står inte ut men jag slutar aldrig kämpa, därefter talade den feministiska aktivisten Emma Holten om hur alternativa ekonomiska modeller kan rädda både planeten och jämställdheten.

Jämställdhetsminster Paulina Brandberg (L) frågades ut av Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer, om regeringens jämställdhetspolitik. I en internationell utblick fick vi lyssna till FN:s rapportör för mäns våld mot kvinnor, Reem Alsalem, om hur läget i världen ser ut i frågor om mäns våld mot kvinnor och flickor. I seminariet Varför lockas unga män av Andrew Tate? diskuterades den nya tidens sexism, medverkade gjorde bland andra Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism och MÄN:s ordförande Shahab Ahmadian.  Cambridgeprofessorn Brendan Burchell föreläste om hur kortare arbetstid kan ge ett mer hållbart liv. Innovationsentreprenören Paulina Modlitba talade om den artificiella intelligensens möjligheter och fallgropar för jämställdhet. 

Kvinnokonventionen 45 år

Årets konferens uppmärksammade att Kvinnokonventionen fyller 45 år. När den antogs 1979 av FN:s generalförsamling var det en banbrytande och revolutionerande överenskommelse för kvinnors och flickors rättigheter, något som jämställdhetsexperten Gertrud Åström berätta om i brandtalsserien Historien visar vägen. Läs mer om Kvinnokonventionen i en intervju med Gertrud Åström.

SvFF vinner Svenska Jämställdhetspriset 2024

Vid värdskapets middag på onsdagskvällen den 7 februari korades Svenska Fotbollförbundet till vinnare av Svenska Jämställdhetspriset 2024. De prisas för att, tillsammans med damlandslaget, ha tagit stora steg för att fotbollssverige ska bli mer jämställt. Priset delades ut av Jämställdhetsmyndighetens generaldirektör Lena Ag och togs emot av Caroline Waldheim, chef hållbarhet och samhälle, Svenska Fotbollförbundet. 

Ta del av materialet i efterhand 

För anmälda deltagare finns presentationer som visats av talare under konferensen att hitta här. UR spelade in passen i plenumsalen som kommer att publiceras på UR Play och vår hemsida.

Vi ses i Lund 2025

För första gången kommer Forum Jämställdhet till Lund. Kommunen står som lokal värd i samarbete med Lunds universitet och Region Skåne. Forum Jämställdhet 2025 arrangeras på Sience Village den 5–6 februari.

Foto: Jeanette Dahlström