Nu är programmet här – säkra din plats idag!

Nu kan vi presentera programmet för nästa års konferens. Forum Jämställdhet 2025 arrangeras den 5–6 februari på den nya konferensanläggningen Science Village Hall i Lund. 

Fredliga och hållbara samhällen ramar in nästa års konferens som kommer att fokusera på hur jämställdhet kan göra samhällen mer resilienta inför kriser och krig. Under två dagar kommer vi ta del av analyser om hur jämställdhet kan dämpa lågkonjunkturens skadeverkningar, motverka kriminalitet och våld, bidra till en hållbar välfärd och skapa innovativa och effektiva verksamheter. 

Se programmet och säkra din plats idag!

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg till Forum Jämställdhet

Nu står det klart att jämställdhetsminister Paulina Brandberg kommer till Forum Jämställdhet 2025! Hon deltar i seminariet Så får vi fler kvinnor att medskapa framtidens teknologi.

AI påverkar idag processer och beslut om rekryteringar, bidrag, sjukförsäkringar och bolåneräntor. Men makten inom teknikbranschen och AI-utveckling, med ett allt större inflytande över människors liv, är långt ifrån jämställt fördelad. Hur förändrar vi det?

Är Kanada bäst i världen på jämställda löner?

Runt om i världen och genom historien har kvinnodominerade yrken värderats lägre än andra likvärdiga yrken. I Kanada har det införts en ny lagstiftning, med en fiktiv jämförelseperson, som särskilt tar sikte på strukturella löneskillnader.

Hur fungerar lagen och vad har den lett till? Vad krävs för att yrken ska klassas som likvärdiga i Sverige?

I det här samtalet gör vi en internationell utblick tillsammans med bland andra Lars Arrhenius, diskrimineringsombudsman (DO).

Befolkningskris 2.0?

Det föds rekordfå barn i Sverige som ett resultat av kvinnors ökade möjlighet att fatta medvetna beslut om familjebildning – men utvecklingen kan få stora samhällsekonomiska konsekvenser.

I detta seminarium utforskar vi frågor som: Beror det minskade barnafödandet på sprickor i det jämställda samhällskontraktet, på brist på framtidstro, eller kanske på nya livsstilar?

Lyssna till experter som Anne Boschini, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

En blind fläck – tjejer i gängkriminella miljöer

Avhopparprogram och andra insatser för unga i kriminella gäng är oftast utformade för män. Men allt fler unga kvinnor rekryteras till och utnyttjas av gängen, ibland med andra metoder och för andra syften än unga män.Hur byggs förtroendet som gör att tjejerna som är fast i gängens klor vågar berätta, ta emot stöd och lämna?

I Göteborg pågår ett intensivt arbete för att nå fram till tjejer i gängmiljöer. Lär dig mer om deras metoder.

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg