Ledarskap, styrning och budgetering för jämställda verksamheter

Här har vi samlat tips ur programmet för dig som arbetar med styrning- och ledningsfrågor, exempelvis med ansvar för budget i en kommun, region, myndighet eller företag och som vill utveckla din kompetens inom jämställdhet och hållbarhet. Anmäl dig innan den 15 november för att ta del av vår Early Bird-rabatt.

2. Fördjupning: Jämställd ekonomi.
Vilka idéer finns om en ekonomisk
politik för jämställdhet? Välkommen till ett fokusseminarium där vi sätter ljuset på relationen mellan jämställdhet och ekonomi: varför är vi där vi är idag och vilka vägar finns framåt? Med bland andra Carl Johan von Seth, reporter och
ekonomikommentator på Dagens Nyheter och Anna Heide, affärsutvecklingschef vid Fastighets AB Trianon.

20. Ett socialt investeringsperspektiv på hedersrelaterat våld och förtryck
Nationalekonomen Ingvar Nilsson har för första gången räknat på vad hedersrelaterat våld och förtryck kostar för individer, familjer och samhället. I den här föreläsningen presenterar Ingvar sin nya studie och kommer beröra likheter och skillnader mellan hedersrelaterat våld och annat våld mot kvinnor,
varför det alltid lönar sig att jobba preventivt och hur vi kommer dit. Läs mer här.

Anna Haupt klar som talare till Forum Jämställdhet
Anna Haupt är en av två grundare till Hövding ­airbagcykelhjälmen, som hon startade 2005 och tog från idé till börsnoterat bolag med 400 återförsäljare runt om i Europa och Asien. På Hövding upptäckte och odlade Anna sitt djupa intresse för slutkonsumentens beslutsprocesser. På Forum Jämställdhet medverkar Anna i brandtalspasset 19. Ett jämställd näringsliv, som ni kan läsa mer om nedan.

19. Ett jämställd näringsliv.
1. Här tar sexismen i krogsvängen slut
Hård och sexistisk jargong med inslag av sexuella trakasserier tillhör vardagen i restaurangbranschen, men allt fler kvinnor når ledande positioner och utmanar den unkna kulturen. Följ med på resan från metoo-uppropet #härtardetslut in framtiden.
Sofia B Olsson, Kock och operativ chef på Restaurang VRÅ, Clarion Hotel Post

2. Att rekrytera jämställt – en fråga om affärsmässighet
Organisationer som låter förutfattade meningar, medvetet eller omedvetet, styra deras rekryteringsbeslut går miste om en stor affärspotential. Men hur går det till att rekrytera mer jämställt? Vad är viktigt att tänka på? 
Fredrik Hillelson, VD och grundare, Novare

40. Att leda förändringsarbete från start till mål i motvind
I det här passet delar vi erfarenheter och strategier för att komma förbi
hinder i arbetet för mer jämställda verksamheter. Denna metodverkstad vänder sig till dig som har i uppgift att driva organisationens jämställdhetsarbete. Läs mer här.

13. Granskning av årsredovisning som avslöjar hur jämställd verksamheten verkligen är
Att granska organisationens årsredovisning eller verksamhetsberättelse är ett bra första steg i arbetet med jämställdhetsintegrering. I den här metodverkstaden får du testa en enkel och överskådlig granskningsmetod och möjlighet att resonera med andra om hur du bäst går vidare. Läs mer här.

Carl Johan von Seth, Foto: Kajsa Göransson/Norstedt, Silvia Kakembo, Foto: Anneli Nygårdhs, Lena Smidfelt Rosqvist, Foto: Nicklas Rudfell och Anna Heide, Foto: Pernilla Westberg
Anna Haupt för Industrifonden. Foto: Margareta Bloom Sandebäck